Recept na medovníčky

 
 
 
 
Kontaktujte nás: info@obchodprebaby.sk

 

 
 
 
Úvod > Babský denník > Recept na medovníčky
 
 
 

Recept na medovníčky

Prinášame Vám skvelý recept na medovníčky-perníčky. História medovnikárstva siaha do čias starého Ríma. Ako dlho poznal človek med, múku a oheň, taká stará je história výrobkov z medu. Staroveké národy považovali med za stravu bohov, a preto im pri obetných slávnostiach obetovali medové pečivo. Medovníky sa piekli väčšinou v kláštoroch, na panstvách a v domácnostiach v podobe jednoduchého domáceho pečiva. 

S týmto receptom už nemusíte piecť medovníčky týždeň pred Štedrým dňom a čakať, kým zmäknú. Vďaka tomuto receptu si môžte na perníčkoch pochutnávať hneď.

POTREBUJEME:

750 g hladkej múky
350 g práškového cukru
4 ks vajec
125 g masla
5 PL medu
1 KL sódy bikarbóny
1 ks korenia na perníčky
vajíčko na potretie medovníčkov
Pre menších jedákov odporúčame spraviť polovičnú dávku.
 
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 10 minút
 
Múku a práškový cukor preosejeme cez sitko. Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké cesto a necháme odstáť v chladničke. Ideálny čas odstátia je 24 hodín, ale pre tie gazdinky, ktoré nemajú toľko času stačí aspoň hodinka poprípade tri hodinky. Po vybratí cesta z chladničky si ho rozpracujeme a vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Formičkami vykrojíme rôzne tvary, poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a dáme piecť na 180°C. Pečieme cca 10 minút. Pre dlhšiu trvácnocť uložíme medovníčky do uzatvárateľnej dózy.
 
POLEVA:
 
1 bielok
150 g práškového cukru
 
Práškový cukor preosejeme aspoň 2 x cez sitko. Bielko oddelíme od žĺtka do misky. Pridáme preosiaty cukor a vareškou prípadne habarkou pomaly premiešavame kým poleva nadobudne požadovanú konzistenciu a lesk. Dávajte však pozor, aby ste polevu neprešľahali na sneh. Ak by sa Vám poleva zdala veľmi riedka, pridajte trošku cukru, ak naopak veľmi hustá pridajte trošku bielka. Polevu je najlepšie spotrebovať hneď v ten deň, pretože bielko zo dňa na deň mení svoju konzistenciu.